De LVVN Community is een besloten online onderzoeksplatform waarop 200 akkerbouwers, tuinders en veehouders met elkaar in gesprek gaan over landbouwbeleid. De opbrengsten van deze gesprekken worden gedeeld met het ministerie van LVVN.
Het ministerie van LVVN staat voor een aantal grote uitdagingen die doorwerken op de maatschappij. Denk aan de omslag naar kringlooplandbouw, natuurherstel en het verdienvermogen van de boer. Boeren zijn bij de uitwerking van die uitdagingen een zeer belangrijke partij. Daarom vindt LVVN het belangrijk om direct met boeren te communiceren over (nieuw) beleid en te horen wat er speelt in de praktijk. Hiermee kan LVVN beleid maken dat ondernemers bij deze ontwikkelingen ondersteunt.
De community is bedoeld voor akkerbouwers, tuinders en veehouders die mee willen denken over het beleid van het ministerie van LVVN. De community is alleen bedoeld voor primaire producenten (ondernemers die zelf gewassen telen en/of dieren houden), niet voor adviseurs of ondernemers in de handel, aanleverende of verwerkende industrie.
Het doel van de community is om via kwalitatief onderzoek inzicht te krijgen in de leefwereld van de boer. Dat inzicht kan LVVN gebruiken om beleid beter te laten aansluiten op de (boeren)praktijk. We sluiten niet uit dat we hier in de toekomst ook andere doelgroepen aan toevoegen.
De LVVN Community bestaat sinds juni 2019. LVVN is eerst gestart met een pilot onder 150 veehouders. In 2020 is de community uitgebreid met akkerbouwers en tuinders en gegroeid naar 200 agrariërs.
De afgelopen jaren hebben communityleden meegedacht over verschillende thema’s. Je kunt de resultaten van 2023 lezen in het eindrapport van 2023.
Communityleden hebben aangegeven dat ze persoonlijk contact met medewerkers van LVVN het meest waarderen. Onder de noemer ‘Erfgesprekken’ koppelen we agrariërs uit de LVVN Community aan medewerkers van LVVN op basis van gemeenschappelijke interesses. Zij gaan vervolgens met elkaar in gesprek op het boerenerf.
Als lid van de community mag je al vroeg met het ministerie meedenken over landbouwbeleid en zelf ook thema’s voorleggen. Zo kun jij ervoor zorgen dat het ministerie goed op de hoogte is van de wensen en behoeften van boeren. En dat beleid hierdoor beter aansluit op de praktijk. Je spreekt agrariërs uit het hele land en wisselt in een besloten online omgeving ervaringen uit.
Sinds 2021 organiseren we ook persoonlijke ontmoetingen tussen agrariërs uit de LVVN Community en beleidsmedewerkers. Bijvoorbeeld via lunchbijeenkomsten op het ministerie of een gesprek op het boerenerf. Dit geeft je de kans om jouw ervaringen direct te delen met degenen die het beleid maken.
Deelnemers van de community geven aan zo’n half uur tot een uur per week aan de community te besteden. Als communitylid word je ongeveer één keer per maand uitgenodigd om mee te praten over een nieuw discussiethema. Per thema vragen we een aantal keer om jouw reactie. Een vraag blijft enkele dagen tot een week open staan, zodat je kan reageren op een moment dat jou goed uitkomt.
De community wordt ingezet als onderzoeksinstrument, waarbij we het belangrijk vinden dat elke stem gehoord wordt. Tegelijkertijd moeten de discussies in de community overzichtelijk blijven voor de leden. Het maximum aantal deelnemers is daarom gesteld op 200. Bij dit aantal hoor je diverse geluiden in de discussies en is er voldoende inbreng om conclusies te kunnen trekken.
Elke maand draagt LVVN een beleidsthema aan waarover in de community wordt gesproken. In 2022 spraken we over onder andere het nieuwe coalitieakkoord, de leefbaarheid op het platteland, het 7e actieprogramma Nitraatrichtlijn en het stikstofbeleid.
Bij het ministerie van LVVN kunnen alle (beleids)medewerkers gebruikmaken van de LVVN Community. Wanneer iemand bezig is met een verkenning, voorstel of advies en graag wil weten wat agrariërs hiervan vinden, wordt er samen met een onafhankelijk onderzoeksbureau gekeken naar een passende vraag. Het onderzoeksbureau zet deze vraag vervolgens uit in de LVVN Community.
De LVVN Community wordt gebruikt voor kwalitatief onderzoek. Bij kwalitatief onderzoek gaat het om het ophalen van verschillende meningen en ervaringen. LVVN gebruikt dit type onderzoek om een beeld te krijgen van wat er leeft in de praktijk. De opbrengst werkt inspirerend, geeft aanleiding om discussie te voeren en zorgt ervoor dat afwijkende meningen ook de aandacht krijgen. Vanwege de relatief lage aantallen deelnemers is kwalitatief onderzoek niet geschikt om uitspraken te doen over de hele doelgroep.
In de LVVN Community is een onafhankelijke moderator aanwezig die meeleest met de discussies. De moderator stelt vragen aan de communityleden en spoort hen aan om met elkaar in gesprek te gaan. Ook ziet de moderator erop toe dat communityleden constructief op elkaar reageren.
Alle discussies worden gelezen en geanalyseerd door het onderzoeksbureau. Deze analyse wordt vastgelegd in een geanonimiseerde rapportage die wordt gedeeld met alle medewerkers van LVVN. De opdrachtgever van het onderzoek – meestal een beleidsmedewerker – vertelt na afloop in de LVVN Community wat hij of zij met de inzichten gaat doen.
Jouw gegevens worden behandeld volgens de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Jouw e-mailadres en je andere profielgegevens gebruiken wij uitsluitend om je uit te nodigen voor een onderzoek of bijeenkomst. Je gegevens geven wij niet door aan derden en gebruiken we ook niet voor verkoopdoeleinden. De antwoorden die je geeft tijdens het onderzoek blijven altijd anoniem.
Het is niet mogelijk om je anoniem voor de community aan te melden. Inzichten uit de discussies worden opgehaald door een onafhankelijk onderzoeksbureau en geanonimiseerd gerapporteerd aan het ministerie van LVVN.
Er is maar een beperkt aantal plaatsen in de community beschikbaar. Bij de selectie van deelnemers wordt gelet op het vormen van een diverse groep. Daarbij kijken we bijvoorbeeld naar sector, regio, bedrijfsgrootte en marktsegment. Ook kijken we naar voldoende variantie in geslacht en leeftijd.
Heb je een andere vraag over de LVVN Community? Neem contact op met de community manager van het onderzoeksbureau MWM2 (communitymanager@mwm2.nl).